Witajcie!
Sezon na cukinie trwa w najlepsze, warto więc korzystać.
Dziś na stół polecają się placki z cukinii. Możesz je również zabrać do pracy. Do ich wykonania użyłam bezglutenowej mąki z ciecierzycy (niedługo o niej post w cyklu #cokupuję). Rewelacyjnie smakują, polecam wypróbować przepis!
Sezon na cukinie trwa w najlepsze, warto więc korzystać.
Dziś na stół polecają się placki z cukinii. Możesz je również zabrać do pracy. Do ich wykonania użyłam bezglutenowej mąki z ciecierzycy (niedługo o niej post w cyklu #cokupuję). Rewelacyjnie smakują, polecam wypróbować przepis!
Składniki:
2 średnie cukinie
3 jajka
1 cebula
1/2 pęczka koperku
1 płaska łyżka mąki z ciecierzycy
sól, pieprz,
tłuszcz do smażenia
ajwar (opcjonalnie)
sezam (opcjonalnie)
chili (opcjonalnie)
sok z cytryny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. cukinię umyć (nie obierać) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
2. aby cukinia puściła sok, solimy- okolo 1/2 łyżeczki na tę ilość. zostawiamy na kilka minut
3. kroimy cebulę w drobną kostkę, podobnie koperek.
4. odsączamy cukinię z nadmiaru wody (ja wyciskałam ją w rękach przekładając do drugiej miski). z tej ilości cukinii, powinno wyjść około pół szklanki soku.
5. do odsączonej cukinii dodajemy 3 całe jajka, mąkę z ciecierzycy, cebulę, koperek, przyprawy.
6. po wymieszaniu składników, konsystencja powinna przypominać masę na placki ziemniaczane.
7. smażymy na dowolnym oleju- u mnie olej kokosowy.
Sposób podania: u mnie z ajwarem zmieszanym z sokiem z cytryny i chili oraz sezam
Placki wychodzą naprawdę delikatne, należy się z nimi ostrożnie obchodzić ;)
Indeks glikemiczny użytych składników:
cukinia-15
jajka-0
cebula- 15
koper- 15
mąka z ciecierzycy- 35
Komentarze
Prześlij komentarz