Witam,
Dzisiejszy przepis będzie szczególny, ponieważ na cały zestaw śniadaniowy: chleb domowy z pastą z awokado i jajka z tuńczykiem i białą rzodkwią.
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną należy namoczyć na około 4h około 1 litrze wody. Po tym czasie wylać wodę (będzie trochę kleista), przepukać kaszę na sitku, Wszystkie składniki razem mieszkamy.Czekamy 20 minut aż ziarna wchłoną wodę. Wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Pieczemy około 1h w temperaturze 180 stopni. Jak zawsze, czas pieczenia jest indywidualny.
Przepis na chleb jest inspirowany książką "jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym".
Sposób przygotowania:
Awokado obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, następie kroimy ogórki również w kostkę- tak samo poprzednie produkty. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy około 2 łyżek serka. Doprawiamy do smaku.
Moja propozycja podania to z tuńczykiem, białą rzodkwią i pomidorami koktajlowymi.
Smacznego!
Dzisiejszy przepis będzie szczególny, ponieważ na cały zestaw śniadaniowy: chleb domowy z pastą z awokado i jajka z tuńczykiem i białą rzodkwią.
Składniki na chleb:
200 gramów kaszy gryczanej białej (2 torebki)
5 łyżek sezamu
200 gramów pestek dyni
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki babki płesznik
jajko
1/2 szklanki wody
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną należy namoczyć na około 4h około 1 litrze wody. Po tym czasie wylać wodę (będzie trochę kleista), przepukać kaszę na sitku, Wszystkie składniki razem mieszkamy.Czekamy 20 minut aż ziarna wchłoną wodę. Wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Pieczemy około 1h w temperaturze 180 stopni. Jak zawsze, czas pieczenia jest indywidualny.
Przepis na chleb jest inspirowany książką "jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym".
Składniki na pastę:
2 szt. awokado
3 jajka
4 duże kiszone
serek (kozi- bez laktozy, wiejski- w wersji z laktoza)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Awokado obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, następie kroimy ogórki również w kostkę- tak samo poprzednie produkty. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy około 2 łyżek serka. Doprawiamy do smaku.
Moja propozycja podania to z tuńczykiem, białą rzodkwią i pomidorami koktajlowymi.
Smacznego!
mistrzowskie śniadanie
OdpowiedzUsuń