Witajcie,
pierwszy post musi być szczególny. Szukałam przepisu, który pokaże że jedzenie z zachowaniem 3 reguł nie jest nudne i niesmaczne.
Przedstawiam propozycję "zamiast kanapki". Danie inspirowane chlebkami pita, do którego można włożyć na co ma się ochotę. Tutaj jest podobnie- dodatki do placki są dowolne, aby tylko mieściły się w 3 zasadach, o których piszę w poście #1.
Przygotowanie:
Z wody oraz drożdzy przygotowujemy zaczyn, w zależności tego ile chcemy mieć placków proporcje można modyfikować. Mąkę dodajemy aż do uzyskania suchej masy. W związku z tym, że korzystamy z mąki bezglutenowej, ciasto- jak w przypadku mąki pszennej, nie zwiększy swojej objętości. Drożdze w tym przepisie służą bardziej jako przyprawa. Nadają ciekawego smaku i aromatu. Placki pieczemy na dowolnym tłuszczu- u mnie, olej kokosowy.
Mięso i cebule podsmażamy na drugiej patelni. Kroimy pomidory i ogórka. Aby z ogórka powstały wstążki, można go obrać obieraczką do warzyw.
Po przygotowaniu wszystkich składników składamy danie. Placek smarujemy hummusem, nakładamy mięso, cebulę i pozostałe dodatki. W takiej konfiguracji dodatków, które zaproponowałam mnie bardzo smakowało. Dajcie znać czy Wam też!
Indeks glikemiczny składników:
Hummus-25
Drożdze-35
Mięso- 0
Cebula smażona- 20
Suszone pomidory- 35
Ogórek- 15
pierwszy post musi być szczególny. Szukałam przepisu, który pokaże że jedzenie z zachowaniem 3 reguł nie jest nudne i niesmaczne.
Przedstawiam propozycję "zamiast kanapki". Danie inspirowane chlebkami pita, do którego można włożyć na co ma się ochotę. Tutaj jest podobnie- dodatki do placki są dowolne, aby tylko mieściły się w 3 zasadach, o których piszę w poście #1.
Składniki:
chlebek a'la pita:
1,5 szklanki ciepłej wody
40g drożdzy świeżych
miks mąk bezglutenowych (ja użyłam 70% z ciecierzycy oraz 30% kokosowej)
przyprawy- sól, pieprz, papryka słodka
dodatki:
hummus
cebula
dowolny mięsny dodatek- u mnie kabanos wieprzowy
suszone pomidory
ogórek
Przygotowanie:
Z wody oraz drożdzy przygotowujemy zaczyn, w zależności tego ile chcemy mieć placków proporcje można modyfikować. Mąkę dodajemy aż do uzyskania suchej masy. W związku z tym, że korzystamy z mąki bezglutenowej, ciasto- jak w przypadku mąki pszennej, nie zwiększy swojej objętości. Drożdze w tym przepisie służą bardziej jako przyprawa. Nadają ciekawego smaku i aromatu. Placki pieczemy na dowolnym tłuszczu- u mnie, olej kokosowy.
Mięso i cebule podsmażamy na drugiej patelni. Kroimy pomidory i ogórka. Aby z ogórka powstały wstążki, można go obrać obieraczką do warzyw.
Po przygotowaniu wszystkich składników składamy danie. Placek smarujemy hummusem, nakładamy mięso, cebulę i pozostałe dodatki. W takiej konfiguracji dodatków, które zaproponowałam mnie bardzo smakowało. Dajcie znać czy Wam też!
Indeks glikemiczny składników:
Hummus-25
Drożdze-35
Mięso- 0
Cebula smażona- 20
Suszone pomidory- 35
Ogórek- 15
Komentarze
Prześlij komentarz