5# muffinki jajeczne I

Witam.

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na szybkie śniadanie które można zrobić na kilka dni. Przepis sprawdzi się również jako przekąska do pracy. 

Mufinny jajeczne- wersja I

Składniki na 10 sztuk:
6 jajek
4 kabanosy
cebula
pomidor
sól, pieprz









Przygotowanie:
W tej wersji muffin, jajka roztrzepujemy (można dodać trochę wody, lub mleka roślinnego) dodając przyprawy. Pozostałe składniki kroimy w dość małą kostkę i układamy do form na muffinki. 
Ilość  masy jajecznej, która będzie potrzebna do przygotowania zależy od ilości składników które dodajemy do babeczek. Im więcej ich w formie, tym mniej masy trzeba będzie dodać. Pieczemy w około 150-160 stopniach, monitorując stopień upieczenia. Ja piekę w niższej temperaturze, a dłużej- wtedy jajko nie przypali się na wierzchu, a cała masa będzie "sucha".  
Przepis, jest najprostszą i najszybszą wersją tego dania, w najbliższym czasie przedstawię kolejną wariację (trochę bardziej pracochłonną) na temat muffin.
Smacznego!

Indeks glikemiczny użytych składników:
jajka- 0
kababanos- 30
cebula- 15
pomidor- 30

Komentarze