#cokupuję: mąka bezglutenowa

Witam Was kolejnym wpisem z cyklu #cokupuję. 


Kiedy rozpoczęłam przygodę z kuchnią bezglutenową, bardzo brakowało mi produktów mącznych. Mąki bezglutenowe są bardzo specyficzne, nie zawsze i nie wszystko się z nich udaje. Dlaczego, wyjaśniam poniżej.



Co to ten gluten?
mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. 
W połączeniu z wodą gluten nadaje ciastu elastyczność, wypieki są dzięki niemu pulchne i stosunkowo długo zachowują świeżość.
W ostatnich latach gluten stał się wrogiem publicznym numer jeden. Wszędzie roi się od produktów bezglutenowych.Produkty bezglutenowe droższe od zwykłych.
Osoby chorujące na celiakię nie mogą spożywać glutenu, ale co z osobami chorującymi na insulinooporność, PCOS i inne choroby o podobnym podłożu (Hashimoto)?
Na wstępie zaznaczę, że ilu dietetyków tyle szkół. Mój dietetyk zakazuje glutenu, i  do tego się stosuję.
Zboża i zawarty w nich gluten mogą powodować w organizmie stan zapalny, co przy chorobach autoimmunologicznych może realnie wpływać na organizm.
Produkty zawierające i nie zawierające glutenu:

ZAWIERAJĄ GLUTEN
NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU
pszenica i jej odmiany,
mięso,
pszenżyto,
owoce,
jęczmień,
warzywa,
żyto,
ziemniaki,
owies zanieczyszczony glutenem
fasola,
mąki pszenne, żytnie, jęczmienne,
soczewica,
płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane,
ryż,
kuskus, kasz manna, jęczmienna i owsiana,
kukurydza,
makaron pszenny i żytni,
soja,
pieczywo,
proso,
gryka,
amarantus,
maniok,
tapioka,
sorgo,
orzechy,

oznaczenie produktu bezglutenowego to przekreślony kłos 

Mąki bezglutenowe zgodne z 3Z:
Jak wiecie, na blogu pojawiają się przepisy zgodnie z zasadą 3Z, czyli:
  • bez glutenu,
  • bez krowiego nabiału
  • IG<35
Znacznie zawęża to grupę produktów którą możemy jeść. Poniżej przedstawiam różne rodzaje mąk wraz z ich indeksem glikemicznym.


Produkt
IG
mąka sojowa
25
mąka z ciecierzycy
35
mąka kokosowa
35
mąka z nasion chlebka świętojańskiego
15
mąka migdałowa
20
mąka z orzechów laskowych
20

W swoich przepisach stosuję mąkę kokosową i mąkę z ciecierzycy. 

Mąka kokosowa zawiera bardzo dużo błonnika i białka, a niewiele węglowodanów łatwo przyswajalnych, dlatego znajduje zastosowanie w dietach dla diabetyków i osób odchudzających się. Jej regularne używanie przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz niesie inne korzyści zdrowotne. Mąka kokosowa jest produkowana z miąższu wyściełającego wnętrze orzecha kokosowego. Ma biały kolor oraz delikatny zapach i posmak kokosa. Wpływa na przyspieszenie tempa metabolizmu i wyrównanie poziomu glukozy we krwi dzięki obecności średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych MCT. Zawiera niewielką ilość węglowodanów łatwo przyswajalnych, które są główną przyczyną chorób cywilizacyjnych, jak insulinooporność, cukrzyca i otyłość. Regularne spożywanie mąki kokosowej zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i zawału serca, a także wspiera działanie układu odpornościowego.


Przepis na domową mąkę kokosową

Składniki:
200 g wiórków kokosowych
1,5 l wody

Sposób przygotowania:
Zalej wiórki kokosowe 1,2 l wody, pozostaw na noc. Jeśli masz mocny blender, możesz pominąć moczenie wiórków.
Podgrzej wiórki z wodą, ciepłe przelej do blendera i miksuj kilka minut.
Na garnku zawieś sitko, wyłóż podwójną warstwą gazy i przelej zmiksowany płyn. Bardzo mocno i dokładnie wyciśnij (uzyskasz w ten sposób mleko kokosowe, które możesz wykorzystać do innych dań).
Odciśnięte wiórki zalej szklanką wrzątku, miksuj kilka minut i ponownie przelej przez gazę.
Odciśnięte wiórki wyłóż na dużą blaszkę, dociśnij widelcem, rozprowadź po całej powierzchni.
Susz w piekarniku w temperaturze 100oC lub 80oC z grzaniem góra-dół i termoobiegiem przez 1,5 h, od czasu do czasu mieszając i uchylając drzwiczki piekarnika, aby usunąć parę.
Zupełnie suche i ostygnięte wiórki zblenduj na proszek o pożądanej grubości.
Gotową mąkę kokosową przełóż do słoika.
(przepis pochodzi ze strony poradnikzdrowie.pl)


Mąka z ciecierzycy znacznie różni się od znanej nam jasnej, pszennej mąki. Ma zupełnie inny posmak (przed obróbką termiczną smakuje jak groch), kolor (żółty), nie zawiera glutenu i raczej nie nadaje się do lekkich wypieków. Nie zrobicie z niej wyrośniętego ciasta drożdżowego czy puszystych gofrów tak łatwo jak z mąki tortowej. Mimo to ma dość szerokie zastosowanie w kuchni. Mąka z ciecierzycy doskonale absorbuje nadmiar płynu z każdej masy i jest świetnym spoiwem w burgerach, kotletach, pulpetach, gołąbkach i innych tego rodzaju potrawach. Jeśli ktoś jest na diecie i unika zasmażek lub jest alergikiem i nie może jeść śmietany, to na pewno pokocha mąkę z cieciorki jako zagęszczacz sosów i zup.
Domową mąkę z ciecierzycy można uzyskać poprzez zmielenie ugotowanej ciecierzycy w mocnym młynku do kawy lub blenderze.



Artykuły, które posłużyły do napisania posta:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101460,21007432,gluten-co-to-takiego-przeczytaj-zanim-spanikujesz.html
http://www.e-joanna.pl/site/news/46/indeks-glikemiczny-produktow-tabela.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/maka-kokosowa-wlasciwosci-i-zastosowanie-przepis-na-make-kokosowa_44424.html
obrazek: http://www.smakizycia.pl/upload/35543f50e7331be8eccf4aa58a9c7f8b_normal.jpg

Komentarze