#10 (Nie)zwyczajna zupa pomidorowa!

Witajcie,

Nadszedł czas długich i chłodnych wieczorów. Na taki czas najlepiej sprawdzi się rozgrzewająca zupa. Pomidorowa w standardowej wersji- zabielana śmietaną, nie jest dla osób z IO. 
Postanowiłam więc, wymyślić pyszny zamiennik- zupę- krem z pomidorów, z łososiem. 
Zapraszam na przepis!


Składniki (ok. 1.5 l zupy):
2 duże pomidory
1 op. pomidorów z puszki
koncentrat pomidorowy
2x czosnek
papryka wędzona w proszku
olej
1/2 szklanki mleka sojowego
sól, pieprz
pietruszka
łosoś (lub inna ryba z niskim IG)-
 kilka kawałków
1/2 łyżeczki ksylitolu


Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć gorącą wodą i zdjąć skórkę. 2 ząbki czosnku pokroić w bardzo drobno. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, do którego dodać czosnek i pół łyżeczki papryki wędzonej. Delikatnie podsmażyć, do lekkiego złapania koloru przez czosnek (nie wolno dopuścić do spalenia lub zbytniego podpieczenia, bo stanie się gorzki). Następnie dodać pomidory z puszki, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego oraz około 1 litra wody. Świeże pomidory pokroić w mniejsze części, wykroić twarde końcówki, następnie dodać do garnka. Gotować na małym ogniu m.in 30 min, natomiast im dłużej tym lepiej ( u mnie około 1h).
Rybę piec w folii doprawioną pieprzem i solą, z odrobiną cytryny. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałka. 
Po czasie gotowania zupy należy ją zblendować na gładki krem. Po zblendowaniu dolać około 1/2 szklanki mleka sojowego  i ksylitol (dzięki niemu pomidory zyskają na smaku). Wszystko razem razem gotować jeszcze przez około 5 min. Doprawić solą i pieprzem.

Sposób podania: porcję zupy przelać do misek, dodać pokrojoną pietruszkę, a na środek małe kawałki ryby.

Smacznego!

Indeks glikemiczny użytych składników:
pomidory- 15
koncentrat pomidorowy- 35
mleko sojowe-30
czosnek- 30
łosoś-0


Komentarze

Prześlij komentarz