Witajcie,
tak jak w tytule- dzisiaj przedstawiam pyszny zamiennik placków ziemniaczanych. Placki z kalafiora.
Przypomnę, że na blogu pojawiają się przepisy zgodne z trzeba zasadami:
tak jak w tytule- dzisiaj przedstawiam pyszny zamiennik placków ziemniaczanych. Placki z kalafiora.
Przypomnę, że na blogu pojawiają się przepisy zgodne z trzeba zasadami:
- bez glutenu,
- bez krowiego mleka,
- z indeksem glikemicznym mniejszym niż 35
W związku z tymi wytycznymi, ziemniaki są niedozwolne. Dozwolony jest za to kalafior. Jest neutralny w smaku, więc dodatki które do niego dodajemy możemy modyfikować w zależności od upodobań.
U mnie w dodatku cebula i boczek.
Zapraszam do przepisu!
Składniki:
1 średni kalafior świeży lub
około 1,5 opakowania mrożonego,
2 małe cebule lub jedna duża,
3 jajka,
4-5 łyżek mąki z ciecierzycy,
300 gramów boczku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na różyczki i gotować na pół-twardo. Boczek pokroić w małe kawałki i wytopić na skwarki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i razem z boczkiem zeszklić. Ugotowany kalafior przełożyć do naczynia, zblendować na gładką masę. Do kalafiora dodać pozostałe składniki: jajka, boczek, cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ilość mąki zależy od wilgotności całej masy. U mnie to były 4 łyżki. Wynikowa masa musi być zwarta, aby placki się nie rozwalały.
Smażymy na tłuszczu, na małym ogniu, do momentu aż placki będą złoto- brązowe.
Smacznego!
Indeks glikemiczny użytych składników:
kalafior-15
boczek-0
cebula-15
jajka-0
mąka z ciecierzycy-35
Komentarze
Prześlij komentarz