Witajcie,
W ten wietrzny i deszczowy wieczór zapraszam na, wg. mnie, genialną alternatywę dla chleba. W diecie IO mam problem ze śniadaniami... zwykły chleb nie jest dla nas. Ja również nie przepadam za mąkami i produktami gotowymi. Stąd, dziś ląduje pyszna i pożywna tarta na spodzie z ziaren do zrobienia w domu, bez nawet marnego szefa kuchni. Przepis inspirowany książką "jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym"
Zapraszam do przepisu.
W ten wietrzny i deszczowy wieczór zapraszam na, wg. mnie, genialną alternatywę dla chleba. W diecie IO mam problem ze śniadaniami... zwykły chleb nie jest dla nas. Ja również nie przepadam za mąkami i produktami gotowymi. Stąd, dziś ląduje pyszna i pożywna tarta na spodzie z ziaren do zrobienia w domu, bez nawet marnego szefa kuchni. Przepis inspirowany książką "jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym"
Zapraszam do przepisu.
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki sezamu
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki słonecznika
2 łyżki babki płesznik
6 łyżek płatków żytnich eko
1 jajko
szczypta soli
100 ml wody
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszkamy ze sobą, następnie dodajemy rozmącone jajo, sól i oliwę. Wodę dodajemy partiami tak aby ziarna mogły ją wchłonąć. Odstawiamy na 20 min.
Przygotowujemy formę do pieczenia (u mnie tortownica) którą smarujemy odrobiną oliwy. Po 20 minutach całość masy mieszkamy ponownie i wysypujemy na blachę. Rozkładamy w dowolnej konfiguracji, na grubość około 0,5 cm. Pieczemy w 180 stopniach około 30 min, pamiętając o sprawdzaniu "sytuacji", ponieważ czas pieczenia jest indywidualny. Zależy m.in od mocy piekarnika.
Sposób podania:
W zależności od upodobań możemy zrobić z niego tartę lub podzielić na kawałki i jeść jako dodatek np. do sałatek lub jako kromkę chleba.
Moja propozycja podania to posmarowanie spodu serem (np. kozim) i udekorowanie pomidorami koktajlowymi, szynką i szpinakiem.
Smacznego!
Świetna alternatywa dla kanapek
OdpowiedzUsuń