Witajcie,
po dłuższej przerwie zapraszam na nowy przepis na niestandardowy makaron. Zamiast standardowego, mącznego produktu zaproponowałam lżejszy makaron z fasoli Mung oraz struganą cukinię.
Zapraszam do przepisu!
Krewetki najlepiej przygotować na głębokiej patelni- w stylu woka. Kroimy drobno czosnek i siekamy pietruszkę (ilość w zależności od upodobań, u mnie 1/2 pęczka). Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy czosnek. Gdy delikatnie się zeszkli (nie może sie przypiec!) dodajemy krewetki, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Po ok. 5 minutach (w zależności od wielkości krewetek) ściągamy z ognia, doprawiamy częścią posiekanej pietruszki i sokiem z 1/4 cytryny.
po dłuższej przerwie zapraszam na nowy przepis na niestandardowy makaron. Zamiast standardowego, mącznego produktu zaproponowałam lżejszy makaron z fasoli Mung oraz struganą cukinię.
Zapraszam do przepisu!
Składniki:
250 gramów (1 op.) makaronu z fasoli Mung
1 duża cukinia
125 gramów (1 op.) krewetek
masło
2 ząbki czosnku
pietruszka świeża
sok z 1/4 cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od zagotowania wody w czajniku na makaron. Makaron z fasoli należy wyjąć tylko z opakowania, natomiast cukinie obieramy cienko, zwykłą obieraczką do warzyw w długie płaty, a' la makaron tagiatelle. Obywa makarony przekładamy do miski i zalewamy zagotowaną wodą. Czas "gotowania" makaronu uzależniony jest od grubości plastrów cukinii, ale wynosi około 10-15 min.

Makaron odcedzamy i przekładamy do krewetek. Wszystko razem mieszamy.
Po wyłożeniu na talerz posypać pozostałą pietruszką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz