#15 Jesienny krem z dyni z curry

Witajcie,

Choć lato nie chce się z nami pożegnać, gołym okiem widać że jesień coraz śmielej gości się w naszym krajobrazie. Jednym z przyjemniejszych oznak jesieni są warzywa. Dziś przedstawiam Wam przepis z dyni, która jednoznacznie określa panującą porę roku. Zanim przejdę do składników kilka słów o samej dyni:
  • bogactwo witamin z grupy B, A, PP, C,
  • bogactwo minerałów- sodu, potasu,cynku, żelaza,
  • świetnie wpływa na skórę, włosy, paznokcie, opóźnia procesy starzenia,
  • istnieje około 20 rodzajów dyni.


Składniki:
~1,5kg obranej dyni,
1 duży ziemniak,
1/2 szklanki mleka,
przyprawa curry,
imbir mielony
sól,
pieprz
kromka chleba (opcjonalnie)
pestki dyni (opcjonalnie)




Przygotowanie:
Obraną ze skóry dynie pokroić w kostkę, to samo zrobić z ziemniakiem. Wszystko przełożyć do garnka, napełnić wodą do przykrycia składników. Gotować wszystko około 15-20 min do miękkości. Garnek zdjąć z kuchenki, zblendować całość to momentu rozdrobnienia wszystkich składników. Ponownie wstawić na kuchenkę, czas gotowania zależy od gęstości kremu. Im rzadszy tym będzie gotował się dłużej. Finalnie konsystencja powinna przypominać ciasto naleśnikowe lub gęstą śmietanę. Po jej uzyskaniu doprawić szczyptą imbiru, solidną łyżeczką curry oraz solą i pieprzem do smaku. Można podawać z grzankami z chleba, podprażonymi pestkami dyni lub klopsami mięsnymi i pietruszką.


Smacznego!





Komentarze