#9 Genialne brownie z fasoli!

Witajcie,

po dłuższej przerwie chciałam przygotować dla Was coś specjalnego, a jak specjalna okazja to deser!
Kierując się wymaganiami 3Z (bez glutenu, bez laktozy, z IG <35), można przygotować pyszne, mokre brownie z owocami i czekoladą.
Zapraszam do przepisu.

Składniki:
2 puszki fasoli czerwonej (po osączeniu 440g)
2 łyżki kakao
ksylitol
4 jajka
2 garście śliwek
1 jabłko
cynamon
bezglutenowy proszek do pieczenia

1 tabliczka gorzkiej czekolady 80%
1 łyżeczka oleju kokosowego





Sposób przygotowania:
Fasolę odsączamy, przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę z 4 jajkami. Dodajemy kakao. Śliwki pozbawiamy pestek, jabłko skórki. Kroimy na mniejsze kawałki- kostkę. Ilość ksylitolu jest dowolna, ja dodałam około 1/2 szklanki i 1/2 łyżeczki do polewy czekoladowej, zależy to od indywidualnych preferencji a także od poziomu słodkości owoców. Dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu i tyle samo proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. 
Masę wlewamy do formy (ja piekłam na małej tortownicy).Pieczemy w 180 stopniach, około 25-30 min. (czas należy monitorować w trakcie pieczenia, jest on zależny od wielu czynników i bardzo indywidualny w zalezności od piekarników).

W misce rozpuszczamy olej kokosowy z pokruszoną gorzką czekoladą, można dodać ksylitol (u mnie 1/2 łyżeczki).

Po upieczeniu i wstępnym ostygnięciu ciasta polewamy je czekoladą.

Smacznego!

Indeks glikemiczny użytych produktów:
jajka-0
fasola czerwona-35
śliwki- 35
ksylitol-0
jabłko-35
gorzka czekolada 80% -20
kakao-20
cynamon-25


Komentarze